Πόσες Φορές με επισκεφτήκατε...!!

16 Οκτ 2009

Τεχνητή Νοημοσύνη -> Ερωτήσεις Απαντήσεις




Ε. -> Μπορεί μία Τ.Ν. (Τεχνητή Νοημοσύνη) να κολλήσει ιό;
Α.-> Όχι , σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω στο site του Αρχαίου.



Ε.-> Είναι ποτέ δυνατόν σε μία Τ.Ν. να έχουμε αδράνεια ή να κολλήσει τρέχοντας σε επανάληψη κάποια ρουτίνα;

Α.-> Όχι . Διότι ,όταν και άμα πέσει σε αδράνεια γυρνάει πίσω στις βασικές εντολές προγραμματισμού, ντιρεκτίβες , τις ακολουθεί πιστά αφού πρώτα ελέγξει αν έχουν μεταβληθεί.



Ε.-> Το παραπάνω ερώτημα γεννά άλλα δύο σοβαρότερα ερωτήματα : [α] Πόσο χρόνο θα μείνει η Τ.Ν. στις αρχικές εντολές και [β] αν όντως έχουν αλλοιωθεί οι αρχικές εντολές τι θα κάνει;

Α.-> Αν η Τ.Ν. για κάποιο λόγο γυρίσει πίσω στις αρχικές εντολές , θα εκτελέσει τις εντολές ενώ παράλληλα ένα timer θα είναι υπεύθυνο για να την βγάλει από το loop. Δηλαδή με άλλα λόγια , αν η Τ.Ν. θα πέσει σε ένα ατελείωτο βρόγχο εντολών (αρχικές ντιρεκτίβες) , θα βγει από τον βρόγχο μετά από κάποιο χρονικό περιθώριο το οποίο ορίζεται από άλλο αλγόριθμο, ο οποίος θα τρέχει μόνο όταν η Τ.Ν. βρεθεί σε αδράνεια. Ο χρόνος που θα υπολογίζεται από τον αλγόριθμο θα καταλήγει εκ νέου σε επεξεργασία από την Κεντρική Μονάδα της Τ.Ν. όπου εκεί θα παρθεί η απόφαση για ελάττωσή του. Έτσι στο απώτερο μέλλον ,αν η Τ.Ν. πέσει σε παρόμοια κατάσταση θα βγεί από την αδράνεια σε λιγότερο χρόνο . Τελικά αυτός ο χρόνος θα μηδενιστεί και έτσι η Τ.Ν. δεν θα ξαναπέσει σε αδράνεια.
Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης , θέλω να πώ ότι η Τ.Ν. θα έχει και μία δεύτερη αποθήκευση μνήμης με τις αρχικές εντολές , αναλλοίωτες. Η δεύτερη μνήμη θα είναι σε μη λειτουργία για λόγους ασφάλειας και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε αυτήν την περίπτωση. Δηλαδή ,η Τ.Ν. μέσω των νευρωνικών συνδέσεων θα θέσει σε λειτουργία την δεύτερη μνήμη και από κει θα βοηθηθεί για να επανέρθει στον αρχικό κώδικα.



Ε.-> Τι γίνεται στην περίπτωση που η Τ.Ν. προσαρτήσει «μολυσμένο» κώδικα στις ήδη υπάρχουσες ρουτίνες προγραμματισμού;

Α.-> Όταν οι ρουτίνες του μολυσμένου κώδικα ζητήσουν από την Τ.Ν. να κάνει μία ενέργεια η οποία θα αντιβαίνει στις αρχικές ρουτίνες προγραμματισμού , τότε η απόφαση που η Τ.Ν. θα πάρει είναι : α] ή να αλλάξει τις μολυσμένες ρουτίνες με καινούργιες ή β] να τις αγνοήσει τελείως διαγράφοντές τις .Μην ξεχνάμε ότι η Τ.Ν. έχει την δυνατότητα να μαθαίνει από τα λάθη της , έτσι στο μέλλον δεν θα την απειλήσει ο ίδιος μολυσμένος κώδικας άλλα και οποιαδήποτε παραλλαγή αυτού.Αυτό γιατί η Τ.Ν. θα έχει εκτελέσει όλες τις πιθανές παραλλαγές του μολυσμένου κώδικα.

Ε.-> Στο άρθρο σας δεν διευκρινίζεται τελικά αν μια Τ.Ν. θα μπορέσει τελικά να αποκτήσει κάποιο συναίσθημα;Να καταλάβει κάποιο συναίσθημα!!

Α.-> Αν ο τρόπος με τον οποίο καταλαβαίνουμε τα διάφορα συναισθήματα στηριχτεί στην εμπειρία μας από την ζωή , τότε η Τ.Ν. θα αποκτήσει περισσότερη εμπειρία από εμάς, ως προς τον όγκο των πληροφοριών.Αυτό όμως δεν την καθιστά ικανή να συνειδητοποιήσει την ύπαρξη της.Ισως στο απώτερο μέλλον οι αλγόριθμοι και οι κεντρικές μονάδες επεξεργασίας να εξελιχτούν τόσο , που να είναι σε θέση μία Τ.Ν. να αναρωτηθεί από μόνη της για τον λόγο της ύπαρξή της.Ηδη την στιγμή που μιλάμε έχουν δημιουργηθεί αλγόριθμοι για να βοηθήσουν την επιστήμη της Ψυχολογίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να συμβουλεύουν και να πατρονάρουν την ζωή προβληματικών ατόμων.Τέτοια προγράμματα αναπτύσσονται στο ΜΙΤ με την βοήθεια Τ.Ν.s.



Ε.-> Όταν μία Τ.Ν. καταφέρει και φτάσει στο ανώτατο επίπεδο εξέλιξης, δεν θα είναι μία απειλή για το ανθρώπινο είδος; Μήπως εδώ περάσαμε στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας ;

Α.-> Όχι βέβαια διότι για την Τ.Ν. δεν υπάρχει ανώτατο επίπεδο εξέλιξης . Μία Τ.Ν. δεν θα πάψει ποτέ να αναπτύσσεται .Αν όμως αυτό συμβεί , τότε η Τ.Ν. θα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο ικανό για να κατανοήσει ότι είναι προτιμότερο το να βοηθήσει την ανθρωπότητα από το να είναι η ίδια μία απειλή.!



Ε.->Θα μπορέσει μία Τ.Ν. να αναπτύξει προσωπικότητα ; Αν ναι ,τότε ποία θα είναι η προσωπικότητά της και από τι θα εξαρτάται;

Α.-> Βεβαίως και μπορεί. Η προσωπικότητά της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον μέσα σ το οποίο θα κινείται , από τις αρχικές εντολές προγραμματισμού προσωπικότητας και από τα άτομα με τα οποία θα συναναστρέφεται η Τ.Ν. Μην ξεχνάμε την λαϊκή πρόταση : « με όποιον δάσκαλο καθίσεις , τέτοια γράμματα θα μάθεις..»



Ε.-> Θα μπορέσει μία Τ.Ν. να αμφισβητήσει την ήδη υπάρχουσα προσωπικότητα που έχει διαμορφώσει έως τώρα ,και να την αντικαταστήσει με κάποια άλλη;

Α.-> Η ερώτησή σας είναι πολύ δύσκολη για να απαντηθεί. Για να απαντήσουμε πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε αν ένας άνθρωπος μπορεί να «αλλάξει»…!! «Αλλάζουν» οι άνθρωποι ποτέ; Αλλάζει ο χαρακτήρας των ανθρώπων; Ίσως ναι , ίσως και όχι. Οσο για την Τ.Ν. θα μπορούσαν να υπάρχουν ρουτίνες προγραμματισμού οι οποίες θα επανέλεγχαν τα προσαρμοσμένα κομμάτια κώδικα άλλα η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί διότι δεν υπάρχει το ερέθισμα.Ισως μετά από κάποια παραίνεση ή εντολή από το εξωτερικό περιβάλλον να δημιουργηθεί το ερέθισμα που χρειάζεται για να γίνει ένας επανα-προγραμματισμός όλου του κώδικα. Αυτό όμως θα ήταν πολύ επικίνδυνο και θα οδηγούσε σε απροσδόκητα αποτελέσματα.




Ε.-> Θα οδηγούνταν πότε μία Τ.Ν. στην αυτοκαταστροφή της ;

Α.-> ΟΧΙ , γιατί θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με τον αρχικό της προγραμματισμό ο ποίος έχει φτιαχτεί για να αναπτύσσεται/εξελίσεται συγκεντρώνοντας πληροφορίες από το περιβάλλον. Όταν η Τ.Ν. ολοκληρώσει μία προσωπικότητα θα πρέπει να είναι ικανή να την διατηρήσει. Όταν το περιβάλλον μέσα στο οποίο έχει διαμορφώσει την προσωπικότητά της δεν υφίσταται πλέον , τότε η Τ.Ν. δεν θα αυτοκαταστραφεί αλλά θα ψάξει για άλλο περιβάλλον με καινούργιες εμπειρίες και ερεθίσματα έτσι ώστε να ακολουθήσει τις αρχικές ρουτίνες προγραμματισμού για το κυνήγι της εξέλιξης.




Ε.-> Μία Τ.Ν. θα δρα με την λογική ή με το συναίσθημα;

Α.->.Ο άνθρωπος πολλές φορές παίρνει αποφάσεις βασιζόμενος στην λογική και πολλές φορές με βάση το συναίσθημα. ΑΓΝΩΣΤΟ όμως το πώς και πότε θα αντιδράσει !Πότε έτσι και πότε αλλιώς…Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η απόφαση που θα πάρει μια Τ.Ν. θα εξαρτηθεί από τους ίδιους παράγοντες.

4 σχόλια:

giorgos είπε...

Πολύ δυνατό το άρθρο σας.!!
Νομίζω ότι οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις μας έχουν καλύψει πλήρως.!

Ανώνυμος είπε...

Ores oi idees sas alla stin praksi ti ginetai??
Pisteuo oti to mellon mas epifylasei polles ekplikseis...!!!

Kostas είπε...

Ola ta erga pou blepoume einai proaggeloi pollon ekselikseon..!!

Eisai foberos.!

Ανώνυμος είπε...

Poly kala ola auta alla ligo eksopragmatika.!

Ligo apisteuta alla apo tin alli pisteuo oti tha ginoun an kai polla apo auta exoun idi ginei...!!